Klar for det enkle liv!

Mandag 19. august reiser en ny solidaritetsbrigade med 11 norske ungdommer til Brasil for å jobbe for De jordløses bevegelse - MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra). MST er Brasils største sosiale bevegelse, og jobber kort sagt for å ta jord fra de rike jordeierne for å gi de til jordløse. MST har klart å organisere marginaliserte grupper som jordløse, sesongarbeidere, analfabeter, arbeidsløse og fattige, grupper som tidligere ikke har vært organisert eller utgjort noen politisk kraft.

 image.php?id=1992

Brasil er et av landene i verden med størst forskjell mellom fattige og rike. 1 prosent av jordeierne eier nesten halvparten av jorda, og 60% av dyrkbar jord ligger brakk. MST arbeider for å forandre dette, med tre hovedmål: jord, jordreform og et mer rettferdig samfunn.

Med loven i hånd!

Det heter i den brasilianske grunnloven at all jord som ligger brakk kan eksproprieres av staten og brukes til jordreform. Men i praksis går det svært tregt.

Årsaken til at myndighetene nøler med å sette i gang jordfordeling, er at regjeringen består mer eller mindre av nettopp rike jordeiere. MST presser regjeringen ved å okkupere jordområder. Her oppstår det ofte konflikter mellom MST og jordeierne, der også militærpoliti eller andre som jordeieren har leid inn deltar for å jage bort MST- okkupantene. Det har hendt flere ganger at mennesker er blitt drept i disse kampene. Bare i fjor ble 29 mennesker drept i jordkonflikter, blant dem mange tillitsvalgte i MST.

Ved å okkupere brakklagt jord, legger MST press på myndighetene for å få fart på jordreformen. MST har slik klart å skaffe over 300.000 familier jord.

Solidaritetsbrigade

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) har 20 års erfaring i å sende solidaritetsbrigader til ulike land i Latin-Amerika. I år sendes for første gang brigader til Brasil og MST. De 11 brigadistene som reiser den 19. august utgjør den 2. solidaritetsbrigaden til Brasil. De vil bo i hver sine familier i fire forskjellige MST-bosettinger i Pernambuco i Nordøst-Brasil. Her vil vi delta i det lokale dagliglivet, delta i politiske møter ol. Brigadistene drar hovedsaklig av idealistiske grunner. Opplegget er støttet av Norad, men brigadistene betaler en betydelig egenandel og arbeidet er ulønnet. Dette dreier seg om solidaritet, ikke bistand.

LAGs overordnede mål med å sende ut brigader er at brigadistene skal drive med  informasjonsarbeid i Norge når de kommer hjem igjen. Latin-Amerika er et område i verden som har lite mediedekning i Norge, bortsett fra ved ekstreme katastrofer. Det er også lite fokus på Latin-Amerika i skolen. Brigadistene skal drive med informasjonsarbeid i et halvt år etter hjemkomst årsskiftet til 2003. Brigaden velger selv hvordan dette arbeidet skal formes og utføres. Disse hjemmesidene er en del av brigadenes informasjonsarbeid, og vi håper å gjøre dem til en kunnskapsbank om MST på norsk.

Solidaritetsbrigaden som har vært i Brasil våren 2002 jobber nå i Norge meg å informere om sine opplevelser og MST.

Land